maanantai 2. tammikuuta 2017

Tortillat itsetehdyllä avokado- ja juustokastikkeella- VHH, gluteeniton, viljaton ja maidoton


Voi järkytys miten paljon olinkaan kaivannut tortilloja sen jälkeen kun siirryin gluteenittomalla ruokavaliolle. Pojat haluavat syödä usein meksikolaista, joten söin sitten aina tacoja jotka ovat tietty gluteenittomia mutta sisältävät melkoisesti hiilaria. Halusin siis kehitellä vähähiilihydraattisen ja gluteenittoman tortilla ohjeen. Kaupan päälle tortilloista tuli vielä viljattomia ja maidottomiakin. Maku oli mielestän parempi kuin vehnäversioissa, jotka maistuvat mielestäni hieman puulta.


Tortillojen koostumuksesta tuli hyvä. Ensimmäisessä satsissä jätin parin tortillan reunat liian ohuiksi, joten ne murenivat käsiin kun tortillaa kääri rullalle. Sinun ei ole pakko tehdä samaa mokaa, joten olethan tarkkana reunojen kanssa että ovat yhtä paksut kuin tortillan keskiosa. Herran jestas miten täyttäviä nämä tortilla ovatkaan! Söin niitä kaksi uudenvuoden aattona neljän aikaan eikä tarvinnut enää muuta syödä koko iltana. Eli täyttä ravintoa. Pellille mahtuu lievää väkivaltaa käyttäen 4 tortillaa (5 rkl taikinaa=1 tortilla). Alla olevan kuvan tortillat ovat tarkoituksellisesti eri kokoisia kun testailin ihanne koon taikinamäärää.


Mites ne kastikkeet? No nehän ovat juuri the juttu. lman niitä tortillat eivät maistu oikeastaan miltään. Tein itse myös avokado- ja juustokastikkeen, jotka maistuivat taivaallisilta. Hykertelin tyytyväisenä kun mietin avokadokastikkeen rasvahappopitoisuutta; rehellisesti sanottuna olin super innoissani! Päätin myös, että alan tunkea tuota kastiketta muihinkin ruokiin kuin tortilloihin. Se kannattaa huomioida, että jo seuraavana päivänä kastike alkaa muuttaa väriään ruskehtavaksi eli kannattaa tehdä sitä ainoastaan sen verran kuin kerralla syödään. 


Tein tortilloista sekä perinteisiä rullia että taskuja. Täytteeksi laitoin runsaasti salaattia, pinaattia, kurkkua, punasipulia, juustoraastetta ja kanan jauhelihaa. Osan tortilloista söin pelkillä kasviksilla tietenkin runsaan avokado- ja juustokastikkeen kera. Tämä ohje sopii ehkä paremmin rullaksi kuin taskuksi. Rullan etu on myös se, että täytettä mahtuu enemmän:) Taskua väkertäessäni perheemme vanhin poika Allu "The Äly" ehti onneksi jo hätiin kun olin laittamassa taas kerran liikaa täytettä. Sitähän todellakin kannattaa tunkea ihan hirveesti jotta varmasti lettu levähtää liiallisen täytteen määrästä käsiin ja pahimmassa tapauksessa syliin:)

Rullaksi kääritty tortilla.

Psyllium on jänönratamon kuivattua siemenkuorta eikä sitä käytetä pelkästään sen vuoksi, että se tuo leivonnaisiin ja ruokiin rakennetta vaan myös kuitupitoisuuden takia. Mikäli noudattaa viljatonta ja gluteenitonta ruokavaliota, kannattaa kiinnittää huomiota kuidun saantiin. Suosittelen käyttämään kaikissa ohjeissa KARKEAA psylliumia, koska se ei paakkuunnu ja sillä olen aina saanut leivät, karppirullan ja pizzan onnistumaan. Samaa ei valitettavasti voi sanoa hienojakoisesta psylliumista ja mikäli käytät nyt kuitenkin sitä, niin laita sitä vähemmän kun ohjeessa on mainittu. Psylliumia löydät isommista marketeista ja esimerkiksi lifestä.

Miten niin muka tykkään kastikkeista?

Ohje (4 tortillaa):

0,75 dl mantelijauhoa
2 munaa
2 dl soija-, kaura- tai vispikermaa*
2 rkl karkeaa psylliumia
ripaus suolaa

* Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät soija- tai kaurakermaa. Viljatonta ruokavaliota noudattavat käyttävät soija- tai vispikermaa.

Vatkaa munat kulhossa. Lisää kerma ja kuivat aineet. Lusikoi pellille taikinaa noin 5 ruokalusikallista ja muotoile lusikalla ohuita pyöreän muotoisia lettuja. Paista uunissa 200 astessa 10-15 minuuttia. 

HUOM! Katso etteivät lettujen reunat jää ohuemmiksi kuin keskiosa, jolloin ne palavat ja murentuvat helposti.


Avokadokastike:

1,5 kypsää avokadoa
1/4 dl kylmäpuristettua neitsysoliiviöljyä
0,5 tl karppi-, täysraakaruoko- tai kookossokeria (ei välttämätön)
ripaus suolaa

Laita kaikki aineosat kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella. 


Juustokastike:

1 dl soija-, kaura- tai vispikermaa*
60 g cheddar- tai muuta juustoa**
ripaus mustapippuria

* Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät soija- tai kaurakermaa. Viljatonta ruokavaliota noudattavat käyttävät soija- tai vispikermaa.

** Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät maidotonta juustoa.

Lämmitä kermaa miedolla lämmöllä kiehumispisteeseen saakka. Lisää kuuman kerman sekaan paloiteltu juusto ja mustapippuri. Sekoita huolella niin kauan kunnes juusto on täysin sulanut.

Esimerkkejä täytteistä:

Kurkkua, tomaattia, pinaattia, salaattia jne.
Puna- tai valkosipulia
Kanan-, karitsan- sian- tai naudan jauhelihaa (mausta haluamallasi tavalla)
Juustoraastetta

Laita täytteet eri astioihin, jotta jokainen voi täyttää tortillansa haluamallaan tavalla. Täytä tortillat kasviksilla, valitsemallasi jauhelihalla (ei pakollinen), juustoraasteella, punasipulilla ja tietenkin avokado- ja juustokastikkeella. Kääri tortilla rullalle tai taskuksi.


Meikäkin noudattaa vähähiilarista ruokavaliota niin kun mun Mammakin:)

Täältä löydät blogin muita ruokaohjeita:

5 kommenttia:

  1. Mä oon käyttäny Farinan psylliumia ja tosiaan joissain taikinoissa se paakkuuntuu ärsyttävästi. Mitä merkkiä sinä käytät?
    Vaikutti hyvältä tuo tortilla resepti, täytyy testata ens kerralla. Ne kaupan glutenittomat on niin pieniä ja kuivia...
    -T-

    VastaaPoista
  2. Minuakin kiinnostaa tuo psylliumin merkki :)

    VastaaPoista
  3. Ostan usein punnitse ja säästä kaupasta psylliumin. Fiber husk on myös karkeaa😊

    VastaaPoista
  4. Kiitos! Täytyykin ens kerralla katsoa P&S:stä.
    -T-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kestä😊 käyn usein prismassa ja siellä on Finaxin psylliumia joka on hienojakoista. Sillä on onnistunut ainakin toistaiseksi myös. Kyllä hienojakoista voi käyttää mutta tarkempi sen kanssa pitää olla😊

      Poista