maanantai 9. tammikuuta 2017

Superleipä- VHH, gluteeniton, viljaton, maidoton ja hiivaton



Miten niin superleipä? No sentakia koska tämän superimpaa leipää en hevillä keksi ellei siemennäkkäriä lasketa mukaan. Leipä on lähes hiilariton ja tietenkin myös gluteeniton, viljaton, maidoton ja sokerina pohjalla myös hiivaton. Leipä on vaihtelun vuoksi levymäisessä muodossa eli taikina levitetään lusikalla pellille levyksi. Leipä on myös melko ohut eli ei ole tarkoitettu halkaistavaksi vaan voi ja lisukkeet laitetaan leivän päälle suoraan.


Katsotaanpa vähän tarkemmin mitä leipä sisältää ja näin ollen saan vähän katetta tälle superleipä nimelle. 

Kurpitsansiemenet hellivät miesten eturauhasta, saattavat helpottaa naisten vaihdevuosioireita ja parantaa unen laatua korkean arginiini pitoisuutensa takia. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että kurpitsansiemeniä iltaisin hiilihydraatin rinnalla nauttineiden unenlaatu parani huomattavasti. Ne sisältävät paljon magnesiumia, e-vitamiinia, rautaa, sinkkiä ja k-vitamiinia. Tein juuri nyt päätöksen lisätä kurpitsansiementen syöntiä juuri tuon arginiinipitoisuuden takia!

Kotimainen pellavansiemen sisältää erittäin paljon kuitua ja näin ollen ehkäisee ummetusta. Rasvahappokoostumus on vieläkin parempi kuin chian siemenissä ja se onkin paras omega-3 -rasvahapon lähde. Pellavansiemen sisältää muun muassa kaliumia, magnesiumia, kalsiumia ja seleeniä sekä B-, E- ja K-vitamiineja. 


Seesaminsiemenissä on enemmän kalsiumia kuin maitotuotteissa ja juustossa sekä runsaasti magnesiumia, kaliumia, fosforia ja seleeniä. Itse syön päivittäin seesaminsiemeniä mantelileivän muodossa ja nytkin jääkaapissa on turpoamassa niitä seesammaidon tekoa varten.


Jauhot voit tietenkin korvata melkein millä tahansa jauhoilla oman ruokavaliosi reunaehtoja myötäillen. Mikäli korvaat mantelijauhon esimerkiksi kookosjauholla, gluteenittomilla jauhoilla, riisjauholla, gluteenittomilla kaurahiutaleilla, maissijauhoilla tai vaikkapa spelttijauholla (sisältää viljaa), niin hiilarimäärä nousee.

Miksi suosittelen käyttämään ohjeissani karkeaa psylliumia? Siksi, koska kokemukseni mukaan hienojakoinen psyllium paakkuuntuu herkästi ja näin ollen joskus käyttäytyy arvaamattomasti. Mikäli kaapistasi löytyy ainoastaan hienojakoista, niin voit toki käyttää sitä, mutta sekoita normaalia huolellisemmin paakkuuntumisen ehkäisemiseksi. Psyllium husk on ainakin karkeaa psylliumia ja sitä olen ostanut Prismasta (löytyy maustehyllyltä kuten mantelijauhokin). Viime aikoina olen käyttänyt Finaxin hienojakoista psylliumia ja se tuntuu toimivan kanssa kivasti. Sitä löytyy myös Prismasta.

Moonaa testaa, Allu kiusaa! Kuulemma oli hyvää:)

Tässä ohjeessa kurpitsansiemen jauhetaan blenderissä hienoksi jauhoksi. Tai niin hienoksi kuin se suostuu blendaantumaan. Kurpitsansiemen, niin ihana siemen kun onkin, on kookas siemeneksi ja sen vuoksi se jauhetaan. Jauhaminen ei tietenkään ole pakollista joten tee asian suhteen miten haluat. Tällä ohjeella tehtäessä leivän paksuus on noin 7 mm. Mikäli haluat tehdä leivästä ohuemman, modaa ohjetta sen mukaan. Olen tehnyt sekä paksumpaa että ohuempaa leipää ja molemmat on hyviä!

HUOM! Mikäli kärsit kananmuna allergiasta, niin kokeile samantyyppistä munatonta siemenleipää. Ohje löytyy täältä: http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/10/pellillinen-siemenleipaa-vhh.html

Leipä menossa uuniin.

Ohje (pellillinen):

2,5 dl mantelijauhoa
1 dl seesaminsiemeniä
 1dl kurpitsansiemeniä (jauhettu)
2 rkl pellavansiemenrouhetta
3 munaa
2,5 dl soija- tai kaurakermaa*
1,5 rkl psylliumia
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa

*Viljatonta ruokavaliota noudattavat käyttävät soijakermaa.

Hienonna kurpitsansiemenet blenderissä jauhoksi. Sekoita kulhossa munat ja kerma. Lisää suola, leivinjauhe ja muut kuivat aineet hyvin sekoittaen. Lusikoi taikina levyksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Meikäkin noudattaa vähähiilarista ruokavaliota niin kuin mun mammakin:)


Täältä löydät blogin muita ruokaohjeita:

http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/p/ruokaohjeet.html

3 kommenttia:

  1. Hei. Onko tuo kurpitsansiementen mitta siemeniä vai jauhoja?

    VastaaPoista
  2. Kaurakerma?? Soijakerma?? Enpä ole koskaan kuullutkaan, eikä täällä etelän mailla tuollaisia taatusti saa. Kävisikö ihan tavallinen vispikerma? Tai mascarpone? Rahka? Turkkijogurtti? Tuiota on niin paljon taikinassa, että sillä taatusti on merkitystä.

    VastaaPoista
  3. Hieno kirjoitus, hieno asenne. Meni tykkäälle!

    VastaaPoista