perjantai 13. tammikuuta 2017

Lihapiirakka- VHH, gluteeniton ja viljaton


"Kauhee nälkä" kuuluu eteisestä jo ennen kuin ulko-ovi ehtii sulkeutua poikien saapuessa kotiin. Kauheelta se nälkä näyttääkin kun katsoo miten paljon ruokaa uppoaa alas monta kertaa päivässä. Järkyttävä määrä salitreeniä plus muut treenit päälle ei yhtään vähennä ruokahalua. Halusin tehdä ohjeen, josta LÄHTEE NÄLKÄ eli pellillisen lihapiirakkaa. Koska tein piirakan poikiani varten, lisäsin täytteeseen hieman riisiä. Sitä ei tässä ohjeessa kuitenkaan mainita, koska ohje on vähähiilarinen. Piirakasta tuli erittäin hyvää ellei huomioida sitä, että mausteita olisi saanut olla enemmän.


Pohja on huomattavasti vähähiilihydraattisempi kuin normaali voitaikinapohja. Ihan pelkällä mantelijauholla en tätä ohjetta kuitenkaan uskaltanut kokeilla. Saattaisi toimiakkin eli jos joku kokeilee, niin kertokaa onnistuiko. Mikäli et rajoita hiilareiden syöntiä, niin voit halutessasi korvata mantelijauhot esimerkiksi gluteenittomalla jauhoseoksella. Jos speltti sopii ruokavalioon, niin se esimerkiksi sopii tähän erittäin hyvin.  Ja tietenkin ohje on myös gluteeniton ja viljaton. Maidottomana en ole tätä kokeillut.


Päätin käyttää pohjana hyväksi todettua joulutorttujen (löytyy blogista) voitaikinapohjaa. Tyhmyyksissäni menin sitä muokkaamaan eli pienentämään annosta ajatellen että pienempi määrä taikinaa riittää. Ei olisi pitänyt, sillä taikinaa oli liian vähän ja sen seurauksena taikinalevyistä tuli liian ohuita ja päälle riitti ainoastaan suikaleita. Tällä blogin ohjeella tehtäessä taikinan pitäisi riittää ja sitä saattaa jäädä jopa hieman yli.


Pohjalevy kannattaa kaulita leivinpaperin päällä, jolloin se on helppo nostaa uunipellille. En lisännyt juurikaan jauhoja kaulitsemisvaiheessa sillä laitoin taikinan päälle tuorekelmun, joka helpottaa kaulitsemista tosi paljon. Täytteen päälle voi laittaa toisen (hieman pienemmän) voitaikina levyn tai tehdä taikinasta pieniä suikaleita piirakan päälle. Alemman levyn reunat nostetaan sitten piirakan sivuilta piirakan päälle. Älä tee levyistä liian ohuita niin kun minä tein vaan levy saa olla jopa 5 mm:n paksuinen. Hieman paksumpi levy helpottaa huomattavasti taikinan käsittelemistä ja tällöin pohjakin pysyy mukana paremmin kuin piirakkaa leikataan lautaselle.

Voitaikina:

250 g maitorahkaa
250 g voita
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
3 dl mantelijauhoa*
1 rkl psylliumia
2 tl leivinjauhetta
1 kananmuna voiteluun

* Voit korvata osan mantelijauhosta gluteenittomalla jauhoseoksella tai vaikkapa speltillä. Viljatonta ruokavaliota noudattavat käyttävät kookojauhoa.

Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Sekoita maitorahka jäähtyneen voisulan sekaan. Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe ja psyllium. Sekoita kuivat aineet voirahkaseokseen nyppimällä. Muotoile taikinasta suorakaiteen muotoinen levy, laita se kelmun sisään jääkaappiin jähmettymään ainakin kahdeksi tunniksi. 

Kauli taikinasta leivinpaperin päällä lähes pellin kokoinen suorakaiteen muotoinen levy. Lisää levyn päälle täyte ja tasoita se tasaiseksi. Jätä reunoille tilaa noin 3 cm, jotta pystyt kääntämään reunat täytteen päälle. Lopusta taikinasta voit kaulita toisen levyn piirakan päälle tai vaihtoehtoisesti tehdä taikinasta pieniä suikaleita. Tasoita piirakan pinta veteen kostetulla veitsellä. Voitele piirakan pinta kanamunalla. Paista uunissa 200 asteessa 25-30 minuuttia.

Täyte:

400 g mitä tahansa jauhelihaa
4 kananmunaa
1-2 dl partaäijää
1 sipuli
juustoraastetta
suolaa maun mukaan
mausteita*

*esimerkiksi mustapippuri, paprikamauste, grillausmauste, valkopippuria, cayennepippuria jne.

Paista jauheliha ja mausta se haluamallasi tavalla. Keitä kanamunat ja pilko sipuli. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään kulhossa.



Unelmoin LIHApiirakasta:) Meikä kun  ei oikein noista rehuista ja riisistä piittaa:)


Täältä löydät blogin muita ruokaohjeita:





15 kommenttia:

  1. Laskitko paljon tähän tuli hiilareita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman yli 60 minun laskujen mukaan koko piirakassa.

      Poista
  2. Varmuuden vuoksi kysäisen, että mitä tuo täytteen "partaäijä" on? -Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turkkilaista jogurttia, jossa on partaäijän kuva:)

      Poista
  3. Sulla on ihania reseptejä! Käykö sun poika Jyväskyläs ammattiopistoo, ku tuli samannäköinen koulus vastaan? Itse opiskelen aikuispuolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos😊 Juu Noppa käy kauppista toista vuotta😊

      Poista
  4. Eilen kokeilin sun jäätelöohjetta ja tuota lihapiirakkaa. Käytin vain manteli- ja kookosjauhoa ja hyvä tuli. Ehkä olis voinu laittaa enemmän jauhoa niin parantaisi leipoutuvuutta. Olen myös itse innostunu kokeilee omia reseptejä. Tein juustokierteitä LCHF ruokavalioon sopivia ja amerikkalaisia proteiini- tuorejuustopannareita. Hyviä tuli! Täytyy vain jatkaa kehittelyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla😊 Ihanan kuuloista pannaria😊

      Poista
  5. Tämä oli niin hyvää. Käytin riisijauhoa ja mantelijauhoa. Taatusti jäi vakiopohjaksi. Kiitos Satu ohjeesta.t. Ritva

    VastaaPoista
  6. Hei, kuinka tämä taikinapohja käyttäytyy, jos sen pakastaa? Esim juhlia varten valmiiksi :) T. Johanna

    VastaaPoista
  7. Kiitos tästä ohjeesta. Käytin manteli+kookosjauhoja. Koska haluan mättää kuituja aina,kun mahdollista, niin turvotin muutaman ruokalusikallisen fibrexiä ja lisäsin joukkoon. Mausteita silloin reilummin, mutta hyvää...

    VastaaPoista
  8. Eikö tässä ole ollenkaan riisiä täytteessä??? Kuvia kun katsoo, niin näyttää aivan siltä kuin seassa olisi riisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole riisiä koska vähähiilarinen. Toki voit sitä lisätä. Postauksen ensimmäisessä kappaleessa mainitaan asiasta😊

      Poista