sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Gluteenittomat joulutortut


Halusin kokeilla gluteenittomien joulutorttujen leipomista, joissa olisi myös hieman vähemmän hiilareita kuin normitortuissa. Ja vähähiilarinen tässä ohjeessa tarkoittaa taikinan vähähiilarisuutta, sillä torttujen päälle on laitettu ihan tavallista luumuhilloa. Maidottomanakin nämä onnistuvat ihan helposti kun korvailee maitorahkan soija- tai kaurajogurtilla ja voin maidottomalla margariinilla. En ole koskaan aiemmin edes yrittänyt muiden kuin normi torttujen tekoa, koska se on vaikuttanut todella työläältä ja vaivalloiselta. Vielä kun olen lukenut joitakin ohjeita joissa lehtevyyttä on yritetty lisätä erilaisilla konsteilla leipomisvaiheessa (voita kaulitaan taikinan päälle), niin olen ajatellut että antaa olla. Kun nyt sitten kuitenkin ajattelin kokeilla, niin sen päätin, etten alan kikkailemaan lehtevyyden takia yhtään mitään. Tulee siis sellaisia lättänöitä kun tulee ja sillä siisti😝😎😍

Irtoiskohan mullekin edes yksi pellillinen joulutorttuja?

Halusin kokeilla miten mantelijauhot toimisivat joulutortuissa. Tietenkin voit korvata ne muilla jauhoilla. Käytin tässä ohjeessa vaaleaa sunnuntain gluteenitonta jauhoseosta eli sitä perunajauhomaista. Taikina on helppo tehdä, yllättävän helppo leipoa (toki niitä jauhoja saa lisäillä kuten normitaikinaankin) ja rakennekin toimii. Ensimmäistä pellillistä tehdessäni tein tortuista hieman liian ohuita eli taikina toimii parhaiten mikäli jätät sen melko paksuksi. Ihanne olisi 3 millin paksuinen taikina levy. Sitä on helppo käsitellä ja muotoilla. Tein perinteisen mallisten joulutorttujen lisäksi myös pyöreän muotoisia, jotka taitetaan keskeltä kahtia ja myöskin piparkakkumuotilla pyöreitä kukan mallisia torttuja. 

Mikäli tortuista haluaa todella vähähiilarisia, niin voisi kokeilla gluteenittoman jauhoseoksen korvaamista esimerkiksi vähähiilarisella lupiinijauholla. Tuon luumuseoksen pystyisi tekemään helposti vähähiilarisesti. Itse en ole sitä vielä kokeillut, mutta mikäli innostuin (=minulla on aikaa) kokeilemaan, niin kirjoitan siitä myöhemmin tähän postaukseen.


Mites sitten se maku? Meinasin lentää ihan selälleni kun meidän Allu, nirsoilijoiden kuningas, sanoi torttuja hyvän makuisiksi ja söikin niitä! Noppa hihitteli salille lähtiessään, että ovat ohuempia kuin vehnäjauhoversiot. Tein välittömästi merkintöjä perinnönjakotestamenttiin hihittelyn johdosta. Mutta salilta tultuaan ja maistettuaan torttuja, hihittely loppui kuin seinään ja adonis tuumasi, että miten voi olla näin hyviä. Omasta mielestäni tuli yllättävän hyviä gluteenittomiksi ja vähähiilarisimmiksi. Ja kyllä ne ihan joulutortuiksi tunnistaa ulkonäkönsäkin puolesta vaikka saisivatkin olla hieman pulleampia. Tortut eivät ole lehteviä, mutta kuulemma rapeita. Sanoisin näin, että kyllä näitä syö ennen kuin selkäänsä ottaa ja minä kun en edusta mitään normikansalaista, niin syön näitä ihan erittäin mielelläni. Ja nyt meidän isäkin jouluaattona voi syödä torttuja ilman että vatsa tulee kipeäksi:)



Odotan ehdottomasti joulupukilta nyt ylimääräistä huomiota tänä jouluna tämän ohjeen kehittelemisen kunniaksi:) Tämän pitäisi korvata ne lukuisat päivät, joina en ole jaksanut olla kiltti!

Ohje (3 pellillistä):

250 g maitorahkaa*
250 g voita**
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 dl mantelijauhoa
1 rkl karkeaa psylliumia
2 tl leivinjauhetta
1 kananmuna voiteluun
luumu- tai aprikoosihilloa
tomusokeria

* Maidottomat korvaavat soija- tai kaurajogurtilla
** Maidottomat korvaavat maidottomalla margariinilla

Sulata rasva kattilassa miedolla lämmöllä. Sekoita maitorahka tai jogurtti jäähtyneen rasvan sekaan. Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe ja psyllium. Sekoita kuivat aineet voirahka tai margariinijogurtti seokseen nyppimällä. Muotoile taikinasta suorakaiteen muotoinen levy, laita se kelmun sisään jääkaappiin jähmettymään ainakin kahdeksi tunniksi. 

Leivo taikinasta erimuotoisia torttuja, voitele kananmunalla ennen uuniin laittamista ja lisää hilloa makusi mukaan. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.


Täältä löydät blogin muita ruokaohjeita:

7 kommenttia:

  1. Näitä on pakko kokeilla! Etsin nimenomaa makua, en näköä, en lehtevyyttä. Pääasia on maku. Kiitos tuhannesti kun jaoit reseptin. Oikein maukasta Joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon ja myös Sinulle ihanaa joulua❤️

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta! Voiko maitorahkan korvata turkkilaisella jugurtilla? :)

    VastaaPoista
  3. Onko tuo gluteeniton jauhoseos vähähiilarinen?

    VastaaPoista
  4. Piparkakut herkullisia, nyt teen joulutorttuja.myös suklaakakku meidän suosikki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ��❤️ Oletko jo maistanut ihanan makuista vhh tiikerikakkua?

      Poista