perjantai 30. joulukuuta 2016

Vähähiilihydraattinen "jauheliha-nachovuoka"- VHH, gluteeniton, viljaton, maidoton ja munaton



 Vähähiilarinen "jauheliha-nachovuoka" on täydellinen valinta illanistujaisiin ja vaikkapa uudenvuodenaaton ruokapöytään. Lainausmerkeissa "nachovuoka" koska ohjeessa ei käytetä kaupan valmiita nachoja vaan tehdään itse levy, joka murennetaan kulhossa pieniksi palasiksi. Lihaksi voi valita mitä tahansa jauhelihaa oman ruokavalion reunaehtoja myötäillen. Loistavia valintoja ovat perinteisen naudan ja sian lihan lisäksi karitsan ja kanan jauheliha. Ja aivan varmasti maistuu hyvältä myös kasvisten kanssa.

Lähes pellin levyinen levy menossa uuniin.

Viimeksi söin nachovuokaa Floridassa kun olimme katsomassa perheemme kanssa amerikkalaista jalkapalloa. Tämä vuoka maistuu tosi paljon siltä vuoalta, mitä siellä söimme. Ainut vaan, ettei tämä ole dipattavaa sormiruokaa, koska levy murenee siihen malliin, ettei sitä voi dipata. Mutta suutuntuma on ihan nachovuoan veroinen.

Ohjeessa on käytetty mantelijauhoa ja maissijauhoa. Voit tehdän pohjan pelkästään mantelijauhosta mikäli haluat välttää hiilareita. Tässä tapauksessa vuoka on todella vähähiilarinen. Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät kookosöljyä, soijakermaa ja maidotonta juustoraastetta.



Psylliumia (jänönratamon kuivattua siemenkuorta) ei käytetä pelkästään sen vuoksi, että se tuo pohjaan rakennetta vaan myös kuitupitoisuuden takia. Mikäli noudattaa viljatonta ja gluteenitonta ruokavaliota, kannattaa kiinnittää huomiota kuidun saantiin. Suosittelen käyttämään kaikissa ohjeissa KARKEAA psylliumia, koska se ei paakkuunnu ja sillä olen aina saanut leivät, karppirullan ja pizzan onnistumaan. Samaa ei valitettavasti voi sanoa hienojakoisesta psylliumista ja mikäli käytät nyt kuitenkin sitä, niin laita sitä vähemmän kun ohjeessa on mainittu. Psylliumia löydät isommista marketeista ja esimerkiksi lifestä.


Jauhelihan ja "nacholevyn" lisäksi kannattaa lisätä myös raakaa sipulia, mikäli vatsa sitä kestää. Mausteeksi sopivat erinomaisesti erilaiset tex mex mausteet vaikkapa tacomausteseos, mutta voit maustaa jauhelihan ihan perinteisestikin vaikkapa vain suolalla ja mustapippurilla. Tämän vuoksi ohjeeseen ei ole lisätty mausteita vaan niistä mainitaan yleisellä tasolla. Ja juustoraaste kruunaa tämän ruoan ehdottomasti! Myös erilaisia  juusto- ja salsakastikkeita kannattaa kokeilla!

Aivan loistavaa uutta vuotta kaikille lukojoilleni ja kiitos tästä vuodesta! Ensi vuonna taas jatketaan ja vuoden ensimmäinen postaus onkin vähähiilihydraattinen esimerkki ruokavalio. Postaus on julkaistu aikaisemmin, mutta sitä on tuunattu uuteen uskoon eli ruokavaihtoehtoja on lisätty.

Ohje (levy):

1 dl mantelijauhoja
1 dl maissijauhoja*
1 dl juustoraastetta**
1 dl kookosöljyä tai voita***
1,5 rkl karkeaa psylliumia
1/2 dl soija-, kaura- tai vispikermaa****
ripaus suolaa

* Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat voivat korvata mantelijauhoilla 
** Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät maidotonta juustoa
*** Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät kookosöljyä
**** Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät soija- tai kaurakermaa. Viljoja välttelevät käyttävät soija- tai vispikermaa

Sulata rasva miedolla lämmöllä. Lisää muut aineosat jäähtyneen rasvan sekaan ja sekoita huolellisesti. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja tasoita käsin ohueksi levyksi. Voit käyttää kelmua apuna. Paista uunissa 200 asteessa 10 minuuttia.

Levyn lisäksi:

400 gr jauhelihaa
1 iso sipuli
suolaa ja mausteita oman maun mukaan
2 dl tai enemmän juustoraastetta*

*Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät maidotonta juustoa

Paista jauheliha kypsäksi ja mausta oman makusi mukaan esimerkiksi tacomausteilla. Pilko sipuli. Murenna jäähtynyt pohja kulhossa. Laita uunivuokaan  murennettu pohja, jauheliha, raakasipuli ja juustoraaste. Laita vielä uuniin hetkeksi jotta juusto sulaa.


Onnellista uutta vuotta kaikille<3

Täältä löydät blogin muita ruokaohjeita:


5 kommenttia:

  1. Tein pelkästään mantelijauhoilla ja lopputuloksena oli murusia. Ei kokonaista levyä jota rikkoa. Mikäköhän meni vikaan?

    VastaaPoista
  2. Tuli varmaan liian rasvaista. Mantelijauhoissa on eroa rasvapitoisuuksissa. Kannattaa lisätä hieman vaikka gluteenitonta jauhoseosta😊

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Voi vitsi sun ohjeet kuulostaa ihan alta mutta monessa on mantelijauhoa ja meillä manteli vie teholle niin voinko korvata sen jollain

    VastaaPoista