torstai 15. joulukuuta 2016

Piparkakut tuorejuustotäytteellä- VHH, gluteeniton, viljaton ja maidoton



Varmaan kaikki maailman ihmiset rakastavat pirarkakkuja- paitsi minä! En voi sietää niitä, enkä myöskään joulutorttuja. Laatikoista ja kinkusta nyt puhumattakaan. Mutta tontuista minä tykkään, samoin lahjojen antamisesta ja saamisesta😍😎 Perheemme jouluperinteisiin on kuulunut tietenkin pipareiden leipomiset ja meidän pojat ovat yleensä hoitaneet sen homman ihan pienestä pitäen. Tänä vuonna leivottiin Allun kanssa yhdessä: minä tällä omalla ohjeellani ja Allu valmiista piparkakkutaikinasta. Ja arvatkaapa mitä: kuulemma tällä minun ohjeellani tehdyt oli parempia! Tämä on blogin virallisen laadunvarmistajan eli  meidän Nopan ihan virallinen lausunto. Meinasin vetäistä voitontanssit sen kunniaksi, koska viimeiseen asti Allu meinasi, että tolla ohjeella ei voi tulla hyviä. Sain kuulla asiasta melkoista kuittailua siihen asti kunnes poika maistoi varovasti tekeleitäni ja taputti isällisesti olkapäälle sanoen: "Nyt kyllä sä äiti onnistuit". Nämä ovat varmaan niitä elämän highlitejä, joita sitä kiikkustuolilla muistelee hymy huulilla:)


Näissä piparkakuissa on täytettä, jonka tietenkin voi jättää pois. Halusin täytteen sen vuoksi, että piparkakut näyttäisivät herkullisimmalta ja noh- pakko tunnustaa- eivät maistuisi niin paljon piparkakuilta vaan paremmilta. Mikäli haluat vaalia perinteitä, niin jätä täyte suosista pois. Minun mielestäni piparkakut tuorejuustotäytteellä olivat kyllä parhaita piparkakkuja joita olen eläissäni maistanut. Ja mistään ei tule kyllä niin jouluista tunnelmaa kun piparkakkujen paistamisesta.


Huomio! Täyte kannattaa levittää juuri ennen piparien syömistä, muutoin se kosteuttaa piparkakkuja ja niistä tulee pehmeitä.

Piparkakut ovat vähähiilarisia mikäli käytät makeuttamisessa karppi- tai koivusokeria. Siirapista nyt tulee hieman hiilareita. Jauhot voit tietenkin korvata melkein millä tahansa jauhoilla oman ruokavaliosi reunaehtoja myötäillen. Mikäli korvaat manteli- tai lupiinijauhon esimerkiksi kookosjauholla, gluteenittomilla jauhoilla, riisjauholla, maissijauhoilla, gluteenittomilla kaurajauhoilla tai vaikkapa spelttijauholla (sisältää viljaa), niin hiilarimäärä nousee. Ja agavesiirapin voi korvata normi siirapilla halutessasi. Maidottomat käyttävät maidotonta margariinia ja maidotonta tuorejuustoa.


Nyt sitten kaikki isot ja pienet tontut pipereita vääntämään. Ja muistakaahan olla kiltisti, sillä tontut kurkkivat ikkunoiden takana myös meitä aikuisia. Minä alan olemaan kiltti vasta aaton aattona ja siinäkin on tekemistä ja pinnistelemistä jouluaattoon asti. Mutta ilmeisesti pukki ymmärtää sen, että tämäkin aika on minulle niin suuri ponnistus että vastaa normi ihmisen muutaman kuukauden kilttinä olemista. Perustelen tätä asiaa sillä, että liiallinen kiltteys on tukahdutettua vihaa ja kyllähän korvatunturin tyypit ton tietää😎

Kuten kuvista näkyy, toimme jo sisälle kolme tonttua (enkä nyt tarkoita tällä perheemme miehiä) varastosta joulutunnelmaa tuomaan. Paljon muita joulukoristeita (kynttilöitä ei tietenkään lasketa) meiltä ei sitten löydykään. Eikös se ole niin, että joulu on ihmisen sydämessä, mielentilassa ja tietenkin piparkakuissa.

Ohje (3 pellillistä):

200 g voita tai maidotonta margariinia
1,5 dl blendattua karppi- tai koivusokeria
2 rkl agavesiirappia
2 dl mantelijauhoa
3 dl lupiinijauhoa
2 tl tai enemmän piparkakkumaustetta
0,5 tl kardemummaa
1 muna
2 tl leivinjauhetta

Täyte:

200 g maustamatonta tuorejuustoa*
0,5-1 tl aitoa vaniljaa
1 rkl blendattua karppi- tai koivusokeria
2 liivatetta
tilkka vettä

* Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät maidotonta tuorejuustoa

Sulata rasva kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää sokeri ja siirappi rasvan sekaan ja kiehauta. Lisää jäähtyneeseen seokseen kananmuna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita hyvin. Muotoile taikinasta levy ja peitä se esimerkiksi kelmulla. Anna taikinan levätä yön yli jääkaapissa. Leivo haluamasi muotoisia piparkakkuja ja paista uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia.


Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen vähintään 5 minuutiksi. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Kiehauta pieni tilkka vettä (maksimissaan 0,5 dl) ja lisää liivatteet kiehuvan veden sekaan (purista ensin ylimääräinen vesi pois liivatteesta). Sekoita tasaiseksi ja lisää varovasti tuorejuustoseokseen koko ajan sekoittaen. Laita seos jääkaappiin jähmettymään vähintään puoleksi tunniksi.


Täytä piparkakut juuri ennen tarjoilua, etteivät ne pehmene täytteen vaikutuksesta.



Täältä löydät blogin muita ruokaohjeita:

8 kommenttia:

  1. Hei, Mitä tarkoittaa tuo blendattu karppisokeri? Minulla ei ole blenderiä, niin mietin voiko tehdä jotenkin toisin/jättää tekemättä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blendaaminen ei ole pakollista eli voit jättää blendaamatta. Vhh sokerit narskuvat helposti hampaissa ilman blendaamista, joten sen vuoksi suosittelen sitä.

      Poista
  2. Maidoton tuorejuusto, olisko hyvää vinkkiä? Kun nuo kauratuotteet ei oo gluteenittomia enkä muutenkaan niitä käytä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Violife maustamaton tuorejuusto, ainakin prismasta löytyy tuorejuustojen luota

      Poista
    2. Jep ihan perusmarketeista pitäisi löytyä��

      Poista
  3. Voiko lupiinijauhoa korvata esim. kookosjauholla? 😊 Menee testiin kyllä tänä jouluna! 😍

    VastaaPoista