lauantai 24. syyskuuta 2016

Lihataskut- VHH, gluteeniton, viljaton ja maidoton


Nyt löytyi vakava kilpailija karppirullalle ja vähähiilariselle pizzalle. Tai positiivisesti ajateltuna vaihtoehto:) Yhdessä isohkossa taskussa on hiilareita alle 1 g ja tasku on todella täyttävää, joten veikkaisin, ettet pysty montaa taskua syömään. Mitään kalorityhjää ruokaa tämä ei todellakaan ole, mikäli joku vielä kaloreita laskeskelee. Ja muutoinkin, mikäli etsit vähäkalorisia kevyt ruokaohjeita, ei tämä blogi ole Sinua varten sillä ruokaohjeiden fokuksena ei ole vähäkalorisuus. Se ei kuitenkaan tarkoita myöskään rasvalla lääräämistä ja ehdoin tahdoin rasvan lisäämistä ruokaan. Rasvaa käytetään silloin kuin se tuo ohjeeseen lisäarvoa, ei itsetarkoituksena. Rasvahappokoostumukseen kyllä senkin edestä haluan kiinnittää huomiota vaikka tässä ohjeessa ainut rasvahappokoostumuksen parantaja on mantelijauho. Siinä mielessä tämä ohje on ehkä blogini hevimmästä päästä- mutta on hyvää:)

Ruoan terveellisyys on nykyään niin laaja käsite ja itselleni terveellinen ruokavalio tarkoittaa vähähiilarista, gluteenitonta, viljatonta ja tietyssä määrin myös maidotonta (partaäijää käytän sen hyvän maitohappobakteerikoostumuksen vuoksi ja juustoja). Tietenkin terveellisyys merkitsee minulle myös luomua siinä määrin kuin se on mahdollista toteuttaa, puhtaita raaka-aineita ja lisäaineettomuutta. Valkoinen sokeri on keholle myrkkyä ja sitä välttelen myös mahdollisimman pitkälle. Mutta kaloreita en välttele, enkä laskeskele.

Alkuviikosta eräänä iltana aloin tekemään seuraavan päivän ruokaa pojalleni (blogin virallinen laadunvarmistaja) ja olin ajatellut tehdä karppirullaa kunnes huomasin, että turkkilainen jogurtti oli loppu. Siinä sitten ihmettelin mitä tekisin ja aloin sekoittelemaan aineksia. Kun katselin tekemäni taikinan rakennetta, päätin paistaa pannulla ja katsoa mitä siitä tulee. Hyvän näköistä ja makuista näytti tulevan ja seuraavaksi kokeilin, saako tuotoksia halkaistua. Saihan ne ja siitä syntyi idea lihataskuista. Itse asiassa, olimme jo asiasta keskustelleet vanhimman poikani Allun kanssa puhelimessa että jotain tällaista kannattaisi kehitellä. Allu on todella hyvä ruoan laittaja, paaaaljon parempi kuin äitinsä! Onneksi poika muuttaa ensi kuussa takaisin kotiin...


Siinä kun jauhelihaa paistelin, tuli Noppa tapansa mukaan selän taakse kurkkimaan ja tuumasi "Oho!" Kuulosti lupaavalta. Ja kun olin täytteet valmistanut, hujahti ensimmäinen tasku suuhun ja toinenkin 
-onneksi viimeisen sain pelastettua jääkaappiin seuraavaksi päiväksi. Äityli tulisi olemaan taas kerran työreissussa eikä ehtisi seuraavana päivänä tekemään ruokaa. Noppa tuumasi: "Tästä teet kyllä postauksen!" Aamulla huomasin, että viimeinenkin tasku oli hävinnyt aamupalaksi, se siitä ruoasta!! Noh, illalla kotiin tultuani väsäsin sitten uuden annoksen vähän vielä taskun rakennetta muokkaillen. Itsekin söin yhden kun jauheliha sattui olemaan luomu lihaa. Yleensä en syö punaista lihaa, mutta nyt tein poikkeuksen. Olin itsekin yllättynyt miten hyvää oli! Olen niin innoissani, kun keksin uuden ruokaohjeen, josta koko perhe tykkää ja jota voi muokkailla täytteen osalta jokaisen makuun sopivaksi. Juuri jotain tälläistä olen viime aikoina kaipaillut!

 
Taikinan valmistamiseen menee pari minuuttia ja sitten kaadetaan 1 dl taikinaa kuumalle pannulle paistumaan. Kannattaa paistaa ihan voissa tai kookosöljyssä ja unohtaa kasvirasvojen kanssa tussuttaminen tässä vaiheessa. Sen jälkeen taskun annetaan hieman jäähtyä ja halkaistaan kahtia lähes loppuun saakka. Toki voi halkaista koko taskunkin, mutta itse jätin sen toisesta reunasta hieman kiinni.
 
 

Täytteeksi voipi laittaa jauhelihaa, kasviksia, kurkkusalaattia, majoneesikastikkeita tai ihan mitä tahansa. Alla olevasta kuvasta näkyy kuinka olen laittanut kypsän jauhelihan sekaan juustoraastetta, mikä toi kyllä täytteeseen upean maun. Mitään dieettiruokaahan tämä ei ole, jos joku vielä kaloreita tässä maassa laskee. Mutta hiilareitahan tässä ei ole juuri ollenkaan, 1,6 g per tasku.


Eli kyseessä on vähähiilarinen herkku, samoin gluteeniton ja viljaton. Maidotonta ruokavaliota käyttävät käyttävät kookosöljyä ja  maidotonta vegaanijuustoa, joka on ihan käyttökelpoista ja hyvän makuista.


Ai niin, se ohje. Tässä, olepa hyvä! Täytteestähän ei mitään ohjetta tarvita, jokainen lisäilee täytteeksi mitä itse haluaa. Tästä taikinamäärästä tulee 5 isohkoa taskua. Jos haluat pienempiä taskuja, niin laita pannulle paistumaan vähemmän taikinaa. Yhdestä taskusta lähtee hyvin nälkä- ainakin minulla.
 
Tasku (5 isoa taskua):
 
6 munaa
100 g voita/kookosöljyä*
1 dl mantelijauhoa HH 4,0g
2 rkl karkeaa psylliumia
2 dl juustoraastetta**
3/4 tl suolaa

* Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät kookosöljyä
** Maidotonta ruokavaliota noudattavat käyttävät maidotonta juustoa
 
Sulata voi/kookosöljy kattilassa. Sekoita kaikki aineosat keskenään kulhossa ja paista paistinpannulla (1 dl taikinaa=1 tasku). Valmista täyte ja lisää halkaistujen taskujen väliin. Yllä olevassa tekstissä löytyy täyte ideoita.
 
 
 

16 kommenttia:

  1. aionn kokeilla lähiaikoina ..

    VastaaPoista
  2. Aivan mahtavan kuuloinen ja tuntuinen ohje, pakko kokeilla !

    VastaaPoista
  3. Oli ihan älyttömän hyvää�� Kiitos ohjeesta Satu!��

    VastaaPoista
  4. Mitä kurkkusalaattia käytät? Ja onko tässä cheddaria päällä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mitä sattuu kaapista löytymään. Jauhelihaan on sekoitettu emmental juustoraastetta😊

      Poista
    2. Selvä :) ajattelin et jos on joku tietty missä olisi mahdollisimman vähän hh ym. Ja cheddaria kysyin siksi kun päällä on tuollaista oranssia..

      Poista
  5. Tästä tuli kertaheitolla yksi suosikkiresepteistäni! Kiitos!!

    VastaaPoista
  6. Millähän tuon mantelijauhon voisi korvata? Mies on allerginen ja kaikessa on aina mantelijauhoa. :/
    T. Norppa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein millä tahansa muulla jauholla. Kookos-, speltti-, gluteeniton jauhoseos jne. Ihan riippuu siitä minkälaista ruokavaliota noudatatte😊

      Poista
  7. Nyt kyllä löyty niin voittaja resepti, duunaillu näitä lihataskuina ja tortilla versioina... Tulee olemaan monesti mukana työpaikan peruseväänä.

    VastaaPoista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista