torstai 25. elokuuta 2016

Suolainen jauhelihapiirakka- VHH, gluteeniton, viljaton ja maidoton


"Tää on ihan h****tin hyvää, tästä teet kyllä postauksen!" totesi blogin virallinen laadun varmistaja, poikani Noppa. Hyvää tämä piirakka todellakin on ja tällä voi hyvinkin korvata lounaan tai päivällisen koska se on niin täyttävää. Piirakka on helppo valmistaa ja sopii vähähiilariseen, gluteenittomaan, viljattomaan ja maidottomaan ruokavalioon. Piirakan hyvän maun salaisuus on mascarpone tuorejuusto, toki maidotonta ruokavaliota noudattavat joutuvat sen korvaamaan. Ilman mascarponeakin piirakasta tulee hyvää.

Pohja näyttelee tässä piirakassa vaatimatonta roolia, täyte sitäkin suurempaa. En ole koskaan pitänyt makeissa ja suolaisissa piirakoissa pohjista mutta täytettä olisin voinut syödä ihan pelkästäänkin. Sen vuoksi tässäkin ohjeessani ei paljoa pohjalla pröystäillä vaan sen on tarkoituskin olla sivuroolissa. Pohja ei ole kovin kiinteä vaan enemmänkin murumainen. Mikäli nyt kuitenkin satut pitämään hieman kiinteämmästä pohjasta voit kokeilla tätä ohjetta pohjan suhteen: http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/06/villiyrttifeta-piirakka.html


Mitä sitten on mascarpone? Se on Italian Lombardian alueelta kotoisin oleva tuorejuusto, jonka maku on pehmeä ja täyteläinen. Kerma juoksetetaan lämmön ja sitruunahapon avulla ja menetelmä poikkeaakin muista tuorejuustoista, jotka valmistetaan yleensä hapatteen sekä mahdollisten sakeuttamis- ja stabilointiaineiden avulla. Myös mascarponen korkea rasvapitoisuus tekee mausta täyteläisen.
Jokainen tietenkin soveltaa ohjetta oman makunsa mukaan, näinhän me ollaan sovittu! Kuvan piirakka on tehty luomu naudan lihasta kun tein tätä perheen miehille. Itse en syö punaista lihaan, joten korvaisin sen kanan tai broilerin jauhelihalla, kalalla tai kasviksilla. Tällöin toki maustaisin ehkä hieman toisella tapaa tai paremminkin lisäisin mausteita. Muutoinkin lisäile mausteita oman makusi mukaan. Tulinen versiokin voisi olla todella hyvän makuinen.
Jauhot voi korvata tietenkin vaikka spelttijauholla, kookosjauholla tai vaikkapa gluteenittomalla jauhoseoksella. Tämä tietenkin vaikuttaa hiilihydraattien määrään niitä lisäävästi. Maidotonta ruokavaliota noudattavat korvaavat voin kookosöljyllä ja kerman tai marcarponen kasvimaidolla. Koko piirakan hiiliarimäärä on noin 14 g mikäli käyttää vispikermaa.

Tältä pohja näyttää ennen esipaistamista. Eli taikinaa on riittävästi vaikka aluksi tuntuu, että sitä on tosi vähän.
Pohja:
100 g voita
2 dl mantelijauhoja HH 8 g
1,5 rkl karkeaa psylliumia
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa

Sulata voi ja sekoita pohjan aineet keskenään kulhossa. Levitä taikina lusikalla  voideltuun piirakkavuokaan (pohjan halkaisija n. 24 cm).  Aluksi tuntuu, että taikinaa on ihan liian vähän, mutta yllättäen se riittää koko vuoan pohjalle. Taikinaa ei nostella reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteessa ensin 15 minuuttia.
Täyte:
300 g jauhelihaa
1 pieni punasipuli
2 munaa
2 dl mascarponea/kasvimaitoa/vispikermaa HH 6,0 g
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Paista jauheliha paistinpannulla ja mausta suolalla ja mustapippurilla.  Levitä varovasti (ettei pohja lähde mukaan) esipaistelun pohjan päälle paistettu jauheliha ja punasipulit.

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää mascarpone/kerma/kasvimaito. Kaada pohjan päälle ja levitä seos esimerkiksi puisella voiveitsellä. Paista vielä noin 30 minuuttia kunnes piirakka on saanut kauniin värin. Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen syömistä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti