tiistai 5. heinäkuuta 2016

Mansikkalakritsi kakku- VHH, gluteeniton, viljaton ja maidoton

 
Kesäloman alkamisen kunniaksi onnistuin tekemään parhaimman makuisen mansikkakakun ikinä. En tiedä, johtuuko se siitä, että tiedän sen olevan vähähiilarinen , gluteeniton, viljaton ja maidoton vai siitä, että lakritsin ja mansikan yhdistelmä maistuu vaan niin vastustamattomalta. Tätä herkkua voi vedellä ihan hyvällä omalla tunnolla, sillä mitään höttöhiilareita tässä ei ole eikä valkoista sokeria. Mansikat kannattaa tietty hankkia luomuna jos mahdollista, niin säästyy myös mahdollisilta homeentorjunta-aineilta.
 
 
Mikäli haluat tehdä kakun maidottomana, käytä esimerkiksi Alpron vispiä (kasvipohjainen vispautuva valmiste), jonka mainostetaan vaahtoutuvan kahdessa minuutissa. Koko kakussa on hiilareita 40 g (mikäli käytät karppisokeria, vispikermaa ja 4 dl mansikoita) ja se on mielestäni melko vähän, sillä harva meistä nyt kykenee vetäisemään koko kakkua kerralla. Siihen ei pystynyt edes meidän perheen kakku asiantuntija, poikani Noppa, joka toimii blogin virallisena maistelijana ja on tunnettu erittäin suorista mielipiteistään ja vaativasta maustaan:) Alla olevan kuvan julkaisustakin jouduin maksamaan 35 euroa, mutta pitäähän lukijoideni nähdä minkä näköinen tyyppi on hyväksynyt blogini reseptit. Kakku oli maistelijan mielestä erittäin onnistunut, tosin nuhteita liiallisesta lakritsinjauheen käytöstäni, joka myönnettäköön meni vähän överiksi (korjailin määriä ohjeeseen, joten älä huolestu). Olen niin innostunut lakritsijauheesta, että haluaisin tunkea sitä joka paikkaan- ja paljon!

 
Ohje pohja:
 
4 kananmunaa
1 dl täysraakaruoko-, kookos- tai karppisokeria
1,5 dl mantelijauhoa HH 12,0 g
1 tl aitoa vaniljaa
2 tl leivinjauhetta
 
Kermavaahto:
 
4 dl vispikermaa/soijakermaa HH 6,0 g
4 tl vaniljasokeria HH 2,0 g
0,5-1 tl luomu lakritsijauhetta
 
Vishyä kostutukseen (ei pakollinen)
Mansikoita 4-8-dl HH 20 g
 
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon mantelijauho (säästä ihan vähän jauhoa) ja aito vanilja. Lisää lopuksi jauhoon sekoitettu leivinjauhe varovasti sekoittaen. Kaada vuorattuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Kun kakkupohja on jäähtynyt, kaada se leivinpaperin päälle ja halkaise kahtia.
 
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää sokeri ja lakritsijauhe kermavaahdon sekaan. Voit halutessasi kostuttaa kakkupohjaa hieman vishyllä. Levitä puolet kermavaahdosta puolikkaan kakkupohjan päälle ja ripottele kermavaahdon päälle tuoreita pieneksi pilkottuja mansikoita. Laita toinen puolisko kakkupohjasta alemman päälle ja halutessasi kostuta vishyllä. Kuorruta kakun päällinen kermavaahdolla (kaikki mitä on jäänyt jäljelle) ja ripottele päälle mansikoita ja halutessasi hieman lakritsijauhetta.
 
Laitoin nyt mansikoiden määräksi 4-8 dl, koska rehellisesti sanottuna unohdin tarkistaa montako desiä mansikoita kakkuun laitoin. Sanomattakin selvää, että laita mansikoita haluamasi määrä eikä se, mitä tässä ohjeessa lukee. Ja muutoinkin modailkaa näitä minun ohjeita vapaasti ja kertokaa minulle jos keksitte parempia versioita. Lähestulkoon kaikki aineosat voidaan korvata jollakin muulla ja mikäli minä en osaa kertoa millä, niin kertokaa te minulle.

Nautitaan kesästä ja mansikoista vaikka vettä sataakin kuin saavista kaataen. Toisaalta ihana syy käpertyä peiton alle lukemaan ja syömään kakkua:)
 
 
 

4 kommenttia:

  1. Tein jo kaksi kertaa tällä ohjeella kakun ja tulee tosi hyvä pohja.

    VastaaPoista
  2. Tämä on myös mun ihan suosikkipohja, tehnyt jo vaikka kuinka monta kertaa. Tosi helppo ja nopea tehdä. Välillä olen korvannut vaihtelun vuoksi osan mantelijauhosta kookoshiutaleina. Hyvää niinkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tätä meilläkin syödään tosi usein😊

      Poista