sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Villiyrttifeta piirakka


Vedin uunista ulos ensimmäisen suolaisen villiyrttipiirakkani- olen ihan käsittämättömän yllättynyt miten voikaan ollaan niin hyvää! Nyt kaikki kynnelle kykenevät metsään mars ja villiyrttejä keräämään. Metsät ja niityt on täynnä ilmaista ruokaa, joiden ravintoarvot ovat tajunnan räjäyttävän korkeita. Piirakka on vähähiilihydraattinen ja gluteeniton, mutta ei sovi maidotonta ruokavaliota noudattaville.

 
Pohja:

1,5 dl mantelijauhoa HH 12,3 g
0,5 dl gluteenitonta jauhoa HH 17,0 g
100 g voita
1 dl emmental juustoraastetta
1 tl leivinjauhetta
1-2 rkl vettä

Täyte:

villiyrttejä maun mukaan*
punasipulia/purjoa
fetaa
2 munaa
2 dl creme fraichea/kasvimaitoa/vispikermaa HH 6,0 g
1 dl juustoraastetta
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria


Sulata voi ja sekoita pohjan aineet keskenään kulhossa. Levitä voilla vuorattuun piirakkavuokaan. Paista pohjaa 200 asteessa ensin 15 minuuttia. Pilko sillä aikaa villiyrtit ja paista voissa pehmeäksi. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää muut täytteen aineet (myös villiyrtit) ja kaada pohjan päälle. Paista vielä noin 20-30 minuuttia kunnes piirakka on saanut kauniin värin.

* Kuvan piirakaan on laitettu voikukan lehtiä, maitohorsmaa, pihlajanlehtiä ja suolaheinää. Villiyrtit "kutistuvat" melkoisesti kun niitä paistaa, joten niitä saa olla monta kourallista. Voit käyttää tietenkin vain yhtä villiyrttiä piirakassa esimerkiksi voikukkaa.

HUOM! Mikäli käytät piirakassa suolaheinää, niin muistathan että ne sisältävät runsaasti oksaalihappoa joka on vahingollista munuaisille suurina määrinä nautittuna. Kalsium saostaa oksaalihapon haitattomaan muotoon ja sen vuoksi suolaheinää nautittaessa olisi hyvä nauttia maitotuotteita.

Hiilihydraatteja koko piirakassa on laskujeni mukaan n. 36 g.

By the way pohjan reunat valahtavat herkästi pohjan taikinan kanssa samalle tasolle. Minua se ei ainakaan haittaa, toivottavasti ei sinuakaan. Jauhothan voi korvata tietenkin vaikka spelttijauhoilla tai vaikkapa vehnäjauhoilla, jos nyt kukaan enää vehnäjauhoja käyttää. Tällöin voit jättää juustoraasteen pois ja laittaa jauhoja 3 dl. Tällöin myös reunatkin pysyvät paremmin menossa mukana:)

Käypä lukemassa postaus villiyrttikurssilta, se löytyy täältä:
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/06/vihersmoothie-villiyrteista.html?spref=fb

Raakajäätelö nokkosesta löytyy täältä:
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/06/raakajaatelo-nokkosesta.html

Ohje nokkosletuista löytyy täältä:
http://kutsuvapauteen.blogspot.fi/2016/05/nokkos-letut-vhh-gluteeniton-viljaton.html




4 kommenttia:

  1. Kiitos taas superhoukuttelevasta ja herkullisen kuuloisesta ohjeesta! Tätä tekisi mieli pian kokeilla. Huomaan vaan vähän arastelevani noiden villiyrttien kanssa. Oon varma, että onnistun myrkyttämään jonkun jollain väärällä kukkasella tai pakokaasujen saastuttamilla voikukilla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 😂 Saa nähdä pysynkö minä hengissä! Jos blogiin ei tule päivityksiä, niin olen sitten pistänyt suuhuni jotakin sopimatonta ja kuollut😊

      Poista
  2. Hyvän ja mehevän näköinen on kyllä.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti😊 Pitääpä käydä kurkkaamassa😊

      Poista